Rolf "Bayern" Johannessen
Posisjon | Forsvar |
---|---|
Alder | 54 år (15.03.1910 - 02.02.1965) |
Fødested | Fredrikstad |
Nasjonalitet | Norge |
Andre klubber | Lisleby FK (1926-31), Pirmasens, Tyskland (1932-33) |
Biografi
I FFK 1935-1946
Rolf ”Bayern” Johannessen var en av FFKs store personligheter gjennom den første gullalderen, både på og utenfor banen.
Johannessen vokste opp i Bydalen og var aktiv i bydelens løkkelag Lyn. Som 16-åring valgte han så å prøve lykken hos FFK. Han kledde på seg fullt fotballutstyr, ”fulle pontifikalier”, under dressen og gikk i vei med fotballstøvler på beina langs jernbanelinjen fra Lahellemoen til grusbanen på Stadion.
Unggutten fikk et ublidt møte med byens største lag. Av en eller annen grunn ble han jaget bort fra FFKs trening, og med såret stolthet, men spillergleden intakt, valgte han heller å tilby sine tjenester til Lisleby.
Naboklubben tok villig i mot stortalentet, og fra 1926 til 1931 var han en ledende spiller i LFKs halfrekke. I løpet av tiden i Lisleby fikk Rolf Johannessen flere anledninger til å bli kjent med sine senere lagkamerater, men ikke bare i kampene mellom Lisleby og FFK. I 1929 skulle FFK på en turné til Telemark for å spille treningskamper, og klubben lånte Lislebys høyreback. FFK vant alle kampene overlegent, men det sies ikke om Johannessens spill var grunnen til dette.
Lisleby hadde distriktets beste lag på slutten av 20- og begynnelsen av 30-tallet. Fra 1928 til 1933 vant LFK ni av 14 obligatoriske kamper mot FFK. Den største seieren mot byrivalen kom 26. juni 1930. Lisleby vant 7-1, og det attpåtil på Fredrikstad Stadion.
"Fredrikstad blev fullstændig nedsablet av Lisleby", meldte pressen.
Samme år slo LFK Nordstrand 11-0 i en cupkamp etter at Morten Pettersen hadde scoret åtte mål.
"Det er vel for øvrig bare Mjøndalen som kan gjøre klubben rangen stridig som Norges beste lag", hevdet Fredriksstad Blad etter storseieren.
I 1930 hadde ryktet om Johannessens spill nådd så langt at han fikk sin første B-landskamp. Året etter debuterte han på A-landslaget da Norge spilte 2-2 hjemme mot Tyskland 21. juni. FFKs Sten Moe scoret for øvrig begge Norges mål. I 1931 var det duket for nok en gjestevisitt i FFK. Det tsjekkiske laget Ziedenice kom på besøk til Stadion, og hjemmelaget, for anledningen forsterket av Johannessen og Morten Pettersen banket tsjekkerne hele 9-1.
Tyskland skulle bli Rolf Johannessens neste stopp. Han ønsket å utdanne seg innen skotøybransjen, og dermed måtte han reise utenlands. Johannessen flyttet til Pirmasens i Bayern og meldte seg inn i byens lag. Her satte han seg fort i respekt og spilte så godt at han til og med kom med på kretslaget. Da han vendte tilbake var kallenavnet på plass: ”Bayern”.
Tilbake i Norge etablerte han en skofabrikk som blant annet produserte fotballstøvelen "ROJO".
21. mai 1934 meldte han seg inn i FFK, og denne gangen tok klubben i mot ham med åpne armer. Debuten for sin nye klubb kom derimot ikke før 30. juli 1935 da FFK møtte hans gamle klubb Lisleby. Kampen var en veldedighetskamp for en annen spiller som hadde vært medlem av begge klubbene, men som nå var blitt invalid.
Etter høyrebackens debut skrev Fredriksstad Blad følgende:
"Han er utvilsomt en verdifull tilvekst. Hans kraftige robuste spill skaper trygghet, og hans oppfattelse av spillet gir en tillidsfølelse som er et stort aktivum for laget."
I sine ti år i FFK gikk Rolf ”Bayern” Johannessen fra triumf til triumf. Fra 1935 til 1940 vant FFK fire NM-gull og ble seriemestere to ganger.
I 1936 ble han for første gang på fem år tatt ut til landslaget som skulle møte Sveits. Norge tapte 1-2, men kampen huskes best for Sten Moes utbrudd mot forbundsleder Asbjørn Halvorsen i pausen – noe som gjorde at Moe ikke fikk spille flere landskamper. Johannessen ble også forhåndsuttatt til troppen til OL i Berlin, men da troppen ble redusert til 18 ble ”Bayern” vraket.
Det ble bare den ene landskampen i 1936, men i 1937 førte storspill for FFK til at han snart la beslag på høyrebacken på landslaget.
"Rolf Johannessen har skikkelse som den rene Dempsey. Det er morsomt å se hvordan han feier ballen ut på banen", skrev Drammens Tidende og sammenlignet FFKs forsvarskjempe med Jack Dempsey, den amerikanske verdenmesteren i tungvektsboksing.
FFK avsluttet 1937-sesongen med å tape 1-2 for Mjøndalen i NM-semifinalen, men Rolf Johannessen var ikke med. Han var opptatt med å spille Norges første VM-kvalifieringskamper. Med 3-2 hjemme og 3-3 borte mot Irland og 0-3 borte for Tyskland var Norge for første gang kvalifisert til VM i fotball.
I Norges første VM-kamp møtte Norge storfavorittene Italia på Stade Municipal i Marseille 5. juni 1938. Norge rystet italienerne med stolpeskudd og annullerte scoringer, men måtte til slutt se seg slått 1-2. Allerede etter fire minutter tok Italia ledelsen, men bildene viser at italieneren Piola brukte hånden i duellen med Rolf Johannessen før han scoret. Rett før slutt fikk ”Bayern” et spark i hodet slik at han svimte av noen øyeblikk, og til slutt måtte de norske spillerne innse at VM var over allerede etter én kamp.
Tapet til tross, VM-deltakelsen hadde vært en stor opplevelse for den norske troppen som hadde reist med tog til København og videre med fly til Marseille.
"Her spretter blomsterbed fram overalt, på restaurantene spiller orkestrene opp fra frokost av, og jorbærdessert kan en bli servert året rundt. Og ingen steds kunne Rolf Johannessen så uanstrengt sikre seg ekstratildeling av alle rettene som der. Jo, jeg elsker København", rapporterte ”Bayerns” backmakker, Odd-spilleren Nils Eriksen.
På forsommeren 1938 opplevde ”Bayern” noe så spesielt som å spille for landslaget mot sine klubbkamerater. Det sier litt om statusen FFK hadde opparbeidet seg siden det norske landslaget kom til Fredrikstad 10. mai 1938 for å spille treningskamp. FFK tapte 0-2, men det ble rapportert at kampen var jevnspilt.
Rolf Johannessen fortsatte sitt robuste spill også i 1939. Han var nå fast på landslaget, og var med da Norge deltok i en jubileumsturnering i København i juni. Samtidig slo FFK ut Hamar IL i kvartfinalen i Norgesserien, og til semifinalen mot Hardy i Bergen kom Johannessen først med nattoget samme dag. Johannessen hadde pådratt seg ribbensbrudd under kampene i Danmark, men spilte allikevel meget godt. Kampen endte 1-1. Etter 2-2 og 3-2 i omkampene ble FFK seriemestere 1938/39 etter 2-1 over Skeid i finalen på Fredrikstad Stadion.
Semifinalen i cupen borte mot Sarpsborg er en av de store klassikerne i Østfoldfotballen, men endte dessverre med seier til feil lag. Etter å ha ligget under 0-3 til pause kom SFK knallhardt tilbake og vant 4-3. På stillingen 3-2 ble Rolf Johannessen så hardt skadet at han måtte gå ut på vingen. Rokkeringene førte til at FFK raknet, og dermed kunne Sarpsborg utlikne og avgjøre rett før slutt. Sarpingene ble senere Norgesmestere etter 3-1 over Skeid.
Så marsjerte tyske tropper inn i Polen, og resten av historien er kjent for de fleste. FFK rakk derimot å bli Norgesmestere i 1940 før spillerne, i likhet med idrettsungdom over hele landet, gikk ut i streik.
Selv om den organiserte fotballen lå brakk under krigen, holdt spillerne seg i form ved å spille illegale kamper rundt omkring i Fredrikstaddistriktet. FFK var derfor ikke nevneverdig svekket da laget spilte sin første kamp etter frigjøringen, og Gressvik ble enkelt beseiret 9-0 på Stadion 3. juni 1945.
Krigen hadde uansett tatt i fra Rolf Johannessen mange gode fotballår, men han skulle få en siste landskamp. 21. oktober 1945 møtte Norge Sverige på Råsunda og tapte knepent 0-10. Da Sverige gikk opp til 9-0 skal Sarpsborgs Kristian ”Svarten” Henriksen ha kommet med de legendarisk ordene
- Nå satsær vi på uavgjort, guttær.
Etter å ha tapt to NM-finaler mot Lyn på rad la Rolf Johannessen opp i 1946.
I 1948 ble han FFKs trener, og senere gikk han over i ledende roller i klubben. Johannessen var FFKs formann i to perioder, 1950-53 og 1960-62.
Johannessen var blant annet svært engasjert i byggingen av det nye klubbhuset og tok også initiativet til å starte FFKs damegruppe i 1953. I lang tid var "Bayern" og hans kone Ingrid vertskap på klubbhuset.
Banemester Olaf Dahlby ga Rolf Johannessen følgende attest da han gikk av som formann i 1953:
- Rolf er den mest menneskelige formann jeg har hatt med å gjøre de 28 årene jeg har vært ved Stadion som banemester. Du har fått kritikk for at du har vært for mye (!) på Stadion. Det er den beste attest en formann kan få.
Av og til kan til og med de beste ta feil. Sommeren 1948 dukket det opp to guttepjokker på treningene til FFKs småguttelag. Laget ble trent av Rolf Johannessen, og han syntes den ene, Per, var i minste laget.
- Kom igjen neste år, du gutten min" sa han til unggutten. Medtrener Tollef Olsen var heldigvis av en annen oppfatning.
- Kom igjen nesten gang, du.
10-åringen het Kristoffersen til etternavn, men skulle siden bli mer kjent som "Snæbbus".
"Bayern" var heller ikke særlig imponert da spilleren som mange regner som tidenes FFKer, Bjørn Spydevold, meldte overgang fra Sparta i 1939.
- Kan det bli fotballspiller av ham skal jeg spise hatten min.
Rolf Johannessen ble æresmedlem av FFK i 1963 mens han lå syk på Sentralsykehuset. Han døde i 1965.
”Bayern” var en robust og bunnsolid høyreback. Han veide godt over 90 kilo, og var svært vanskelig å overliste. Johannessen var en viktig brikke i storlaget som vokste fram på slutten av 30-tallet, og hans nådeløse forsvarsspill gjorde FFK til en fryktet motstander. Med sin presise pasningsfot var han i stand til å slå raske, presise crosspasninger til raske vinger (jada, du har helt rett, lange flate ballær) som lærte seg å starte løpene til riktig tid. Denne typen vingspill ble et varemerke for klubben og fikk snart navnet "Fredrikstad-stilen".
Han viste også et stort engasjement utenfor banen. Tidlig på 1950-tallet arrangerte han den første løkkeserien i FFKs regi sammen med Birger Madsen. Kampene ble spilt på St.Croix-plassen og var omfattet med stor interesse. Denne serien skulle vise seg å få stor betydning for rekrutteringen. Blant disse smålagene finner en navn som Bjørn Borgen, Hans Jakob Mathisen, Jan Aas, Rolf Borgersen, Kjell Andreassen og mange andre.
Rolf Johannessens meritter:
19 A-landskamper i FFK (1936-45)
1 A-landskamper i Lisleby (1931)
VM-deltager 1938
1 B-landskamp i FFK (1935)
1 B-landskamp i Lisleby (1930)
Norgesmester 1935, 36, 38, 40
Cupfinalist 1945, 46
Seriemester 1937/38, 38/39
Les mer om Rolf Johannessen:
NFF
Wikipedia
Oppdatert: 11. juni 2009
Spillerstall 2024: Eliteserien
Keeper
Forsvar
Midtbane
Angrep
Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net
Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net
02/12/2024 15:21 | 60f95d23