Gjestende supportere » Kom, kom, kom til Fredrikstad Stadion
Kom, kom, kom til Fredrikstad Stadion
Området Holmen nordvest for Fredrikstad sentrum var FFKs hjem i over 90 år. Her lå gamle Fredrikstad Stadion, og da klubben begynte sin klatring tilbake til Norgestoppen, ble det klart at det ærverdige anlegget fra 1914 var klart for utskiftning.
Kloke hoder kom på den spektakulære ideen om å bygge det nye stadionet inne mellom verftshallene på det gamle området til Fredrikstad Mekaniske Verksted på Kråkerøy. Fylkeskonservatoren satte som betingelse at strukturen til hallene måtte bevares, og derfor bygget man tribunene på langsidene inni dem. 16. september 2005 startet byggingen av anlegget. Totalkostnadene for anlegget var 233 millioner kroner, hvorav fotballstadionet sto for 100 millioner. Tribunenavnene ble kjøpt av sponsorer for 30 millioner kroner.
Nye Fredrikstad Stadion ble innviet 14. april 2007 med 3-1-seier over FC Lyn. De aller fleste av de snaut 12.500 tilskuerne var skjønt enige om at den nye arenaen var et praktanlegg.
Siden den gang har FFKs nye lekegrind blitt hyllet av alt fra gjestende supportere til arkitekteksperter. 27. mai 2007 kåret Dagbladet Fredrikstad Stadion til Norges flotteste stadion. Det var spesielt idéen om å bruke de gamle verftshallene som tribuner som begeistret juryen:
”Arkitekturfolket heller mot Fredrikstad Stadion, mye takket være den spektakulære ideen om å bygge hovedtribunene på to gamle industrihaller fra Fredrikstad Mekaniske Verksted. Arkitektene bak stadionet berømmes for dristighet, sin sobre og konsekvente gjennomføring, samt ivaretakelsen av en viktig del i Fredrikstads historie”.
22. april 2008 skrev Erling Dokk Holm, stipendiat ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, følgende i Dagens Næringsliv som en kommentar til de mange nye og grelle stadionanleggene i Norge:
"Den virkelige eneren blant norske fotballarenaer er imidlertid Fredrikstad Fotballklubbs nye stadion, som sto ferdig før seriestart i fjor.[...]Fredrikstad Stadion er noe så sjeldent som et sportsanlegg der man får fornemmelsen av at fotball er viktigst. Samtidig gjør referansen til industrihistorien [...] at Fredrikstad Stadion har en identitetsmessig karakter som ingen andre fotballanlegg i dette landet."
Fredrikstad Stadion har i dag en kapasitet på 12.500, men det er mulig å bygge ut kortsidene slik at stadion i fremtiden kan ta 15.000 tilskuere. Stadionmatta er av naturgress, dyrket fram i England og fraktet til Fredrikstad i ruller.
Beliggenhet
Stadion ligger på nordenden av Kråkerøy. Kråkerøy var frem til 1994 en egen kommune, men er nå innlemmet i Fredrikstad storkommune. Øya er skilt fra Fredrikstad sentrum av Vesterelva, en avstikker fra Glomma. Fra sentrumsiden går det både bil- og gangbro over til Kråkerøy. Fra Brygga på sentrumssiden, det vanlige stoppestedet for gjestende supportere, er det enklest å ta beina fatt og rusle over gangbroa. Over på Kråkerøysiden tar man til høyre, og etter 500 meter er du framme ved vår nye praktarena. Gåturen fra Brygga til Stadion tar maks fem minutter.
Etter kampslutt er det alltid lang kø for å komme over gangbroa tilbake til sentrum. Har du dårlig tid eller skal rekke et tog kan det lønne seg å gå den noe lengre veien om bilbroa noen hundre meter til øst. Her er det adskillige mindre folk, og aldri kø.
Av: Martin Henriksen.
Publisert 16. mai 2008 kl 20:04.
Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net
Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net
02/12/2024 15:21 | 60f95d23