Husk meg
Brukernavn
Passord

Historikk » 2000 - 2009 » 2005 – Drillo får det tøft

2005 – Drillo får det tøft

Administrerende direktør: Arve Mokkelbost
Hovedtrener: Knut Torbjørn Eggen, Egil Roger Olsen
Assistenttrener: Per Egil Ahlsen
Toppscorer: Simen Brenne (6) 

Som første FFKer siden Per Egil Ahlsen var reserve i oktober 1986, ble Roger Risholt tatt ut på det norske landslaget som skulle på turné i Midtøsten i januar 2005. At laget kun besto av hjemlige spillere betydde ikke så mye.

Risholt fikk sin debut i 1-1-kampen mot Kuwait 21. januar, og fikk også innhopp mot Bahrain (1-0 til Norge) og Jordan (0-0).

Egil "Drillo" Olsen og Knut Torbjørn Eggen delte treneransvaret i 2005 - med vekslende hell.

Trond Erik Bertelsen kom fra Haugesund høsten
2004. Venstrebacken imponerte voldsomt før
skader satte en stopper for videre FFK-spill.

Allerede vinteren 2003/04 ble det kjent at Kråkerøy-gutten Hans Erik ”Hansi” Ramberg skulle begynne å trene med FFK. Det hele var ganske overraskende siden Ramberg ikke hadde spilt fotball på lang tid. Stortalentet fikk sin debut for FFK allerede som 16-åring i 1993, men dro etter hvert for å prøve lykken i nederlandske Ajax.

Utenlandsoppholdet ble ingen suksess, og neste stoppested ble Moss. Her ble Ramberg i fem sesonger før en lei skade satte en tilsynelatende stopper for karrieren hans. Legene erklærte ham idrettsinvalid, men ”Hansi” hadde ingen planer om å la seg stoppe.

For seg selv begynte han å trene opp det ødelagte kneet, og sesongen 2004 trente han med FFK for å vende seg til tempoet i Tippeligaen. Vinteren 2005 signerte han kontrakt med Fredrikstad, en kontrakt som siden ble forlenget flere ganger.

Hans Erik Ramberg. Trosset legenes dom og
trente seg tilbake til eliteserieform.

FFK fortsatte å hente spillere fra Rosenborg. Årets første nyervervelse het Lars Blixt og var opprinnelig fra Trysil. Den allsidige spilleren slet med å få spilletid i RBK. Noen måneder etter at han skrev under for rødbuksene skulle han få sin revansje…

I februar reiste FFK til NFFs treningsanlegg på La Manga i Spania. Det var mange som hevet øyenbrynene da det ble kjent at man skulle få en brasiliansk keeper på prøvespill. Allan Patrick Cipriani fikk prøve seg på én trening hvor han gjentatte ganger ble grunnlurt av FFK-spillerne. I den påfølgende internkampen fikk han spille - som back (!) - før han ble sendt hjem.

- Det var et skremmende nivå på denne spilleren. Han holdt ikke mål, kunne FB-journalist Vidar Henriksen melde fra La Manga.

Allan Patrick Cipriani hadde lite å bidra med på FFKs trening. Her sammen med Steinar Sørlie og Alexander Lund Hansen. Foto: Geir A. Carlsson.

Øyvind Hoås fotografert nedenfra.

Laget ble en attraksjon rikere da man i slutten av mars hentet 2.04 meter høye Øyvind Hoås. FFK betalte Molde 2 millioner for U21-spilleren.

Hoås startet friskt, men fikk etter hvert mindre og mindre spilletid. Han scoret uansett noen helt avgjørende mål under sin tid i klubben. I tillegg viste han seg som en usedvanlig lojal spiller ved å ved flere anledninger takke nei til norske og utenlandske klubber for å konsentrere seg om FFK.

Spissen Kristen Viikmäe var også ny da man tok fatt på sin andre sesong i Tippeligaen. Estlenderen ble aldri noen hit og forsvant fra klubben etter halvspilt sesong.

Plankehaugen inntok Ullevål til serieåpningen.

Forsesongen bar bud om at ikke alt var på stell før seriestarten. Det uttalte målet var å kjempe på øvre halvdel av tabellen, men etter en rekke svake treningskamper så Drillos menn mer ut som en dumpekandidat. I tillegg hadde det etter hvert blitt klart at klubbens økonomi var alt annet en god. Drillo var ute i media og mente at klubben trengte en ryddigere ledelse. Overgangen fra bakgårdsklubb til tippeligalag hadde gått fort, kanskje for fort.

God start
De svake treningskampene ble fort glemt da serien tok til, for FFK startet meget bra. I premieren mot Lyn på Ullevaal var man nær å få en perfekt åpning, men med et brent Risholt-straffespark endte kampen 1-1. Første seier kom i neste kamp hjemme mot Viking.

Roger Risholt satt en av to straffer mot Lyn. Det holdt til ett poeng, og Simen Brenne og Øyvind Hoås er fornøyde. Foto: Geir A. Carlsson.

Trond Erik Bertelsen og matchvinner Lars Blixt
omfavner mirakelmannen Steinar Sørlie.

I 3. runde tok man turen nordover for å møte gullgrossistene Rosenborg til en kamp Steinar Sørlie neppe kommer til å glemme.

FFK la seg lavt for å satse på kontringer, og lot trønderne komme i bølge etter bølge. Kampen utviklet seg etter hvert til et eneste stort stormløp mot FFK-målet, men i veien for alt og alle sto Steinar Sørlie.

Etter pause fortsatte angrepsvillige RBKere å snurre rundt med et FFK-lag som konsekvent var på etterskudd, men trønderne lyktes fortsatt ikke å overliste Sørlie som var i ferd med å spille sitt livs kamp.

Etter 67 minutter kom FFK på en av sine sjeldne visitter. Markus Ringberg ble løpt over ende i straffefeltet. Tidligere RBK-er Lars Blixt satte straffen kontrollert til side for Espen Johnsen, og FFK kunne ta en særdeles ufortjent 1-0-ledelse. Rosenborg satte inn en formidabel kanonade, men til ingen nytte. Dagens mann het Steinar Sørlie.

Mihály Tóth. Ungarsk kraftspiss som kom sommeren 2005.

Kampen endte 1-0, FFK hadde sensasjonelt slått storlaget fra Trondheim. Sørlies prestasjon var hovedsak i landets aviser dagen etter kampen, alle ville ha en bit av mirakelmannen. At det var to eks-RBKere som avgjorde kampen, gjorde nok tapet ekstra bittert for trønderne. Det er av sine egne man skal ha det!

Kampen i Trondheim ble den siste for stopperkjempen Tor Trondsen. Trønderen måtte gi seg med en kneskade etter 66. minutter. Det som skapte mest bryderi var derimot de mange hodeskadene han hadde pådratt seg de siste årene, og senere i 2005 valgte Trondsen å legge opp.

Deretter spilte man uavgjort mot Odd og Ham-Kam, og etter fem kamper lå Fredrikstad helt oppe på 3. plass med ni poeng. Deretter gikk det noe tyngre. Det ble fem tap i løpet av vårsesongen, men med 16 poeng lå FFK på en komfortabel 8. plass da lagene tok sommerferie.

Greåkers store sønn.

Verdens beste Raymond
En spiller de fleste FFK-supportere hadde ønsket seg lenge var Branns Raymond Kvisvik. Greåkergutten med den følsomme venstrefoten hadde tidligere annonsert at han ønsket å flytte nærmere familien i Østfold, og spekulasjonene hadde rast lenge om en mulig overgang til FFK. Klubbene hadde innledet samtaler allerede før sesongen, men det gikk et halvt år før man kom til enighet. Velvillige investorer la 10 millioner på bordet, og 22. juni ble overgangen offentliggjort. Optimismen i FFK-leiren var enorm.

To andre spillere som kom til klubben i løpet av sommeren var den ungarske spissen Mihály Tóth og Hønefoss’ midtbanespiller John Anders Bjørkøy. Spesielt Bjørkøy skulle vise seg å bli en særdeles nyttig forsterkning.

Tilreisende østfoldinger pyntet nasjonalarenaen
før 16. mai-kampen mot Vålerenga.

Ringberg til Ham-Kam
Spillere inn betyr ofte spillere ut. Flere spillere hadde uttalt seg kritiske til Drillos fotballfilosofi i løpet av vårsesongen. To av disse var Christian Petersen og Roger Risholt, som i løpet av sommeren ble fristilte fra sine kontrakter. At man ga bort Risholt – en av de store heltene fra de to opprykkene – falt mange tungt for brystet.

Men det som virkelig satte sinnene i kok var at man solgte kapteinen – lagets tidligere toppscorer – Markus Ringberg til Ham-Kam. Salget førte til voldsom kritikk mot klubbledelsen som kulminerte med protestaksjoner utenfor klubbhuset. Man hadde kvittet seg med spilleren som nærmest sto som symbolet for oppturen de siste årene. At man til og med hadde solgt ham til en tippeligarival fikk mange til å se rødt.

Bora Zivkovic. Solid midtstopper som fikk nok
av Drillos fotballfilosofi og etter hvert returnerte
hjem til Danmark.

Kritikken mot klubben gikk så langt at ledelsen 17. juli sendte ut en pressemelding for å roe gemyttene:

"FFK har med bekymring registrert den oppsikt overgangen til Markus Ringberg har skapt i media og blant supporterne. FFK ønsker å presisere at klubben ikke på noe tidspunkt har tatt initiativ for å selge Markus.
Imidlertid mottok vi en henvendelse fra Markus sin agent og Ham-Kam at spilleren hadde forhandlet frem en personlig avtale og om klubben var villig til å diskutere en overgang.
Dette ble bekreftet av Markus og derfor var vi faktisk i en situasjon hvor spilleren var enig med en ny klubb og om vi ville legge hindringer i veien for en slik løsning.

Costarikanske Yherland McDonald imponerte
tidvis, men søkte etter hvert lykken i USA.

I dialog med Markus onsdag 13.dm vedtok styret at vi ville akseptere en overgang. I denne aksepten tok vi forbehold om spillerens egen vilje til overgang. At Markus har valgt å spille for en annen klubb må vi forholde oss til som en profesjonell tippeligaklubb, og vi vil gjerne takke Markus for alt han har bidratt med i sin tid i FFK og ønske ham lykke til i sin nye klubb.
Vi ønsker også å ta sterkt avstand fra den personhets mot enkeltpersoner i FFK systemet som er uttrykt den siste tiden og vil understreke at dette er en avgjørelse FFK står bak.
Avslutningsvis vil vi uttrykke et sterkt håp og ønske om at vi legger denne saken bak oss og står sammen i glede og entusiasme for FFK mot en meget spennende høstsesong i tippeligaen.

Bjørn Jensen, Styreleder Klubb
Knut Torbjørn Eggen, Medtrener
Toralf Hvidsten, Nestleder Sport ASA"

Markus Ringberg ble hyllet med egen banner da han vendte tilbake som Ham/Kam-
spiller i august. Korekturlesingen hadde muligens gått litt fort.

Norges landslagskeeper Thomas Myhre spilte tre
kamper for FFK sommeren 2005 før han forsvant
til Charlton Athletic.

Ringberg selv hadde derimot en annen oppfatning av saken, og trakk blant annet fram uovernstemmelser med hovertrener Egil Olsen som en av grunnene for at han forlot FFK:

- Det er riktig at alt ikke var fryd og gammen. Da klubben fikk et tilbud fra HamKam forstod jeg at de ville bli kvitt meg. Kanskje sa jeg for mye. Etter det gikk alt veldig fort. Plutselig satt jeg på Hamar som HamKam- spiller. Jeg hadde slett ikke noe ønske om å forlate Fredrikstad som er en fantastisk fotballby, men slik ble det bare. Jeg har hele tiden savnet Fredrikstad etter at jeg dro. Ikke det at jeg ikke har det bra på Hamar, men Fredrikstad var en unik by. At jeg fikk være med på den enorme oppturen med FFK gjør jo også sitt til at jeg har helt spesielle minner og følelser for klubben og byen, sa Ringberg til Demokraten 2. mai 2008.

FFK er i ferd med å ydmyke RBK. Publikum
tror ikke det de ser.

Trøndermassaker
Livet går som kjent videre. Man hadde store forventninger nå som man hadde fått inn noen spennende forsterkninger, og de færreste trodde at laget vil blande seg inn i nedrykksstriden. Slik skulle det ikke gå.

Riktignok startet man høstsesongen med å slå Lyn på Stadion. 3. august kom Rosenborg på besøk for å revansjere det bitre 0-1-tapet fra vårsesongen. Noen revansje ble det aldri, for FFK overrumplet trønderne med angrepsspill fra øverste hylle. Rødbuksene gikk ut i et vanvittig tempo, og overkjørte Rosenborg fullstendig. Etter en halv time sto det 3-0. 2. omgang ble noe jevnere, men til slutt var resultatet hele 5-1. "Det beste FFK-spillet man har sett på mange år", mente mange. Alltid like objektive Fredriksstad Blad fulgte opp med "Kvelden da fotballen kom hjem".

I mål for FFK sto landslagskeeper Thomas Myhre. Klubbløse Myhre hadde sluttet seg til FFKs tropp for å holde kampformen ved like. Mange håpet nok at han skulle signere en permanent kontrakt, men etter tre kamper for rødbuksene forsvant han til England og Charlton.

John Anders Bjørkøy imponerte umiddelbart
etter overgangen fra Hønefoss.

Tung høst
Opp som en løve, ned som en skinnfell. Etter trøndermassakeren fulgte en periode med én uavgjort og fem tap. Bunnivået ble nådd med 1-4 mot Aalesund på Stadion.

"FFK rykker ned!", konkluderte Fredriksstad Blad.

Presset på trener Egil Olsen hadde økt etter salget av Markus Ringberg, og etter hvert som de svake resultatene sendte FFK nedover på tabellen, økte kravet om at han måtte trekke seg. En av dem som kom med hardest kritikk var FFKs gamle storspiller Kai Erik Herlovsen som mente at jo raskere man kvittet seg med Drillo jo bedre.

- Det er rett og slett bare å få vekk han Egil "Drillo" Olsen fra i dag. Og har de (styret) ikke ringt'n, så bør de gjøre det straks, buldret Herlovsen til Radio Fredrikstad 26. september.

"Drillo" tok derimot kritikken med fatning:

- Han kan gjerne slenge dritt, men jeg slenger ikke dritt tilbake, uttalte FFK-treneren til VG dagen etter.

Herlovsen og de andre Drillo-kritikerne fikk til en viss grad viljen sin da klubben 30. september sendte ut en pressemelding om at assistenttrener Knut Torbjørn Eggen og Egil Olsen ville bli sidestilte som hovedtrenere ut sesongen.

Ikke en plass å oppdrive på Kristiansand
Stadion til serieavslutningen i 2005.
16563 tilskuere var ny publikumsrekord.

Med fire kamper igjen lå laget på nest siste plass, på dårligere målforskjell enn Bodø/Glimt.

Nettopp Glimt på Aspmyra var neste motstander. Jon Anders Bjørkøy utnyttet en forsvarstabbe og kunne pirke inn ledelsen allerede etter syv minutter. Etter en halvtime doblet Dagfinn Enerly ledelsen på straffe, og FFK hadde brått overtaket i nedrykkskampen. At Glimt reduserte i 2. omgang gjorde ingenting. FFK tok tre livsviktige poeng og klatret opp til kvalikkplassen.

Deretter fulgte to hjemmekamper mot Molde og Lillestrøm, men FFK maktet ikke å benytte matchballene til å sikre plassen. Begge kampene endte 1-1. Dermed var man avhengige av å slå Start borte i siste serierunde for å fornye kontrakten.

Dagfinn Enerly får behandling på Kristiansand Stadion.

Sikrer plassen med lei bismak
Serieavslutningen 2005 ble høydramatisk på alle måter. FFKs motstander Start ledet serien på bedre målforskjell enn Vålerenga som skulle møte Odd i Skien.

Øyvind Hoås ga FFK en drømmeåpning på Kristiansand Stadion da han headet inn 1-0 etter ti minutter. To minutter tidligere hadde Hoås kollidert med Dagfinn Enerly etter en Start-corner. Enerly hadde fått Hoås over seg og blitt båret bevisstløs av banen.

Etter det tidlige FFK-målet måtte Start fram på banen for å holde liv i gulldrømmen. I Skien hadde Vålerenga utliknet til 1-1 etter at Odd tidlig hadde tatt ledelsen. Start presset FFK bakover på banen og skapte store sjanser på løpende bånd. Fire ganger smalt ballen i stolpene bak Steinar Sørlie. Det var derfor ganske ufortjent at Hans Erik Ramberg pirket inn 2-0 rett før pause. Vålerenga hadde tatt ledelsen over Odd, og det var et resignert Start-lag som gikk i garderoben etter 45 minutter.

I september 2007 kom boken hvor Dagfinn
Enerly fortalte om livet etter skaden han
pådro seg 2005.

Sørlendingene hadde derimot ikke gitt opp og fortsatte å trykke FFK bakover etter pause. Fire minutter etter hvilen fikk de betalt for offensiven da Stefan Bärlin overrumplet Sørlie med et skudd fra 20 meter. Etter 69 minutter utliknet Odd til 2-2, nå var Start kun et fattig mål fra seriegull.

Kristiansand Stadion eksploderte da de trodde Bärlin hadde satt inn 2-2, men scoringen ble annullert for en tvilsom offside. Annulleringen så ut til å ta noe av piffen ut av Start, for etter hvert kom FFK mer med i kampen.

Rett før slutt dempet Hans Erik Ramberg et innlegg ned til Martin Wiig som kunne rulle inn 3-1. Starts gullfeiring var avlyst, og sørlendingene lå strødd på gresset.

Resultatene i de andre kampene gikk også FFKs vei. Plassen i Tippeligaen var sikret, og den rød/hvite horden på tribunen gikk fullstendig av hengslene.

Det hører med til historien at en 20-åringen fra Froland ble så skuffet over tapet at han tente på lensmannskontoret på veien hjem fra byen etter kampen. Sørlendingen ble senere dømt til 210 timer samfunnstjeneste.

Seiersjubelen stilnet fort da omfanget av Dagfinn Enerlys skade ble kjent. FFK-kapteinen hadde blitt kjørt direkte til Ullevål Sykehus der det ble konstatert at han hadde brukket nakken. Enerly hadde mistet førligheten fra livet og ned, og selv om de første rapportene viste at det var mulighet for at han ble helt frisk, ble det etter hvert klart at skaden var av en mer permanent grad. Kort tid etter at skaden ble kjent strømmet det inn lykkeønskninger til Enerly og klubben fra både inn- og utland, og ffksupporter.net rundt snarlig 10.000 lykkeønskninger.

Tarik Elyounoussi. FFKs største talent på år og dag.

Til tross for at han foreløpig er forvist til et liv i rullestol er Dagfinn Enerly fortsatt en viktig person i FFK-miljøet. Han er en av Plankehaugens maskoter, og klubben har fredet hans drakt #8. I en historisk forsikringssak ble Dagfinn Enerly 8. august 2007 tilkjent 9,5 millioner kroner i yrkesskadeerstatning.

Serien hadde vært høydramatisk, og plassen hadde blitt reddet, om enn med en bitter bismak.

Cupen ble ikke fullt så dramatisk. Gressvik, Groruddalen og Sandefjord ble slått enkelt i de første rundene. Borte mot Stabæk spilte FFK derimot en håpløs kamp. Tap 4-2 og ut i 4. runde.

I kampen mot Gressvik fikk FFK-publikummet for første gang stifte bekjentskap med en spinkel 17-åring med et vrient etternavn. Tarik Elyounoussi hadde bøttet inn mål for juniorlaget etter at han kom fra Trosvik via Byprosjektet. Det skulle bli flere innhopp for stortalentet i 2005, før han fikk sitt store gjennombrudd i 2006.

Rami Shaaban. Spilte seg inn på det svenske
landslaget under tiden i FFK.

Drillo takker av
At det ikke er lett å bli profet i egen by fikk Egil Olsen smertelig erfare i løpet av sesongen 2005. Kritikken utover i sesongen var hard og virket sikkert både unyansert og urettferdig. 10. november takket han for seg som trener for FFK. Knut Torbjørn Eggen fortsatte alene som hovedtrener.

Første forsterkning for 2006-sesongen ble Bodø/Glimts midtbanemotor Christian Berg. 20. november skrev Berg under en toårskontrakt med FFK.

Noen uker senere overrasket klubbledelsen stort da det ble kjent at man hadde fått tak i Arsenals tidligere målvakt, svensk-egyptiske Rami Shaaban. Med Shaabans inntog virket det klart at Steinar Sørlies dager i FFK snart var talte.

Seriekamper, Tippeligaen
10.04 Lyn- FFK 1-1
18.04 FFK - Viking 2-1
24.04 Rosenborg - FFK 0-1
01.05 FFK - Odd 1-1
06.05 Ham-Kam - FFK 1-1
09.05 FFK - Brann 2-3
17.05 VIF - FFK 0-0
23.05 FFK - Tromsø 4-2
29.05 Aalesund - FFK 1-0
12.06 FFK - Bodø/Glimt 3-2
19.06 Molde - FFK 2-1
26.06 Lillestrøm - FFK 3-0
03.07 FFK - Start 1-2
24.07 FFK - Lyn 2-1
31.07 Viking - FFK 2-1
03.08 FFK - Rosenborg 5-1
07.08 Odd Grenland - FFK 2-1
13.08 FFK - HamKam 1-1
29.08 Brann - FFK 4-0
13.09 FFK - Vålerenga 0-4
18.09 Tromsø - FFK 2-0
25.09 FFK - Aalesund 1-4
25.09 Bodø/Glimt - FFK 1-2
16.10 FFK - Molde 1-1
23.10 FFK - Lillestrøm 1-1
30.10 Start - FFK 1-3
FFK på 11. plass med 31 poeng

Cupkamper
11.05 1. runde Gresvik - FFK 1-3
19.05 2. runde Grorudalen - FFK 1-5
15.06 3. runde FFK - Sandefjord 2-0
29.06 4. runde Stabæk - FFK 4-2

Treningskamper
09.01 FFK - Bylaget 3-1 (Østfoldhallen)
14.01 Start - FFK 3-1 (Sørlandshallen)
16.01 Mathare United - FFK 1-4 (Sørlandshallen)
22.01 FFK - IFK Göteborg, Sverige 1-1 (Østfoldhallen)
29.01 FFK - Rubon Kazan, Russland 1-4 (Marbella Paradise of Football, Spania)
16.02 FFK - Molde 2-3 (Østfoldhallen)
21.02 FFK - Moss 2-3 (Østfoldhallen)
28.02 FFK - Bodø/Gllimt 1-4 (La Manga, Spania)
04.03 FFK - Dallas Burn, USA 1-1 (La Manga, Spania)
12.03 Lyn - FFK 0-0 (Kadetttangen, Sandvika)
12.03 Ullensaker/Kisa - FFK 4-0 (Jessheim Stadion)
16.03 FK Tønsberg - FFK 4-2 (Tønsberg Stadion)
22.03 FFK - Odd 2-1 (Østfoldhallen)
03.04 Ham/Kam - FFK 1-2 (Briskeby Gressbane)

Av: Martin Henriksen.

Publisert 23. mai 2008 kl 14:00.

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

02/12/2024 15:21 | 60f95d23